sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Astutusta ja paimennusta

Tänään oli molemmilla koirilla omia tapahtumia. Leolle tuli morsian heti kymmeneltä aamusella ja mentiin läheiseen metsään koittaan onko oikee päivä asutukselle. Rondasta eli morsiammesta näki että ehkä ollaan oikeena päivänä liikenteessä. Ronda on vaan niin herkkä neiti, että ei oikeen tykänny sulhasen otteista. Kun Aura tarjos Rondalle tukee niin astutus onnistu parilla yrittämisellä ja koko hommaan meni noin kymmenen minuttia ja pari oli nalkissa. Empä oo vielä ollu mukana tämmösessä astutuksessa joka sujuu näin nopeesti. Tiistaina todennäkösesti otetaan homma uusiks. Auralla kuva pariskunnasta mitä ei oo vielä mulle laittanu joten laitetaan tähän väliin kuva purosta joka löydettiin iltalenkillä metsästä.


Tässä kuva pariskunnasta
Viiden aikaan oltiin sovittu Tiinan kanssa tärskyt niille, että Trip pääsee paimentaan lampaita. Nyt olikin vastassa vähän erilaisia lampaita kuin mihin ollaan Somerolla totuttu. Nää lampaat oli isompia ja painovat kuulemma 70kg, ei olis uskonu ulkonäöllisesti ja meillä niitä oli kolme laitumella. Harmillisesti en huomannu ottaa niistä kuvaa, mutta ens kerralla. Lampaat myös oli varsin ripeitä jaloistaan ja liikkuvat tosi nopeesti.

Ekalla kierroksella päästin Tripin irti ja koitettiin hallitusti liikutella lampaita, laidun oli isompi mihin totuttu ja lampaat varsin ripeitä, joten tää ei ollu kaikin ajoin ihan hallittua toimintaa. Mutta se mistä oon varsin ilonen on että kesken Tripin ajon sain sen käskyllä maahan! Muutenkin suurimman osan ajasta kuunteli käskyjä ja pysähteli kun pyysi , mutta välillä vähän "räjäytteli" lampaita.

Tiinalla oli sen oma pentu mukana ja reenas sillä kanssa, se nuorimies on kaks viikkoo vanhempi kuin Trip. Tiina teki sillä liinassa poispäin ajoja ja ne näytti sen verran kivalta, että tokalla kierroksella tehtiin samaa. Lähestyttiin lampaita kaikessa rauhassa ja ajettiin ne liikkeelle, sen jälkeen koira pysäytettiin ja annettiin lampaiden vähän edetä. Sitten kierrettiin niiden taakse oikealta ja vasemmalta, kumminpäin nyt olivat aitaa kohden. Tässä oli se hyvä puoli, että aloin opettaan vasenta ja oikeeta Tripille ja muutenkin tehtiin tämmöstä hallittua työskentelyä ja Tripistä huomas, että se mietti tätä juttua.

Otettiin vielä pariin kertaan liinassa poispäin ajoja ja huomas kyllä että suunnat alko meneen Tripin jakeluun sillä löysällä liinassa ollessaan kun anto käskyn "vasen" se lähti kaartaan lisää vasemmalle! Samoin toimi toiseen suuntaan ja mä jopa osasin sanoo oikeita suuntia -jes! Tässä liina reenissä otettiin myös maahanmenoja ja jos ei menny heti maahan hiukan huomautettiin koiraa ja sitten rauhotuttiin ja hyviteltiin koiraa maassa ja vasta luvalla sai jatkaa ajoo. Tässä saatiin nätisti myös rauhallisia pätkiä ajoa käskystä.Se mikä on varsin kivaa, että saadaan käydä Tiinalla tonne kesäkuun puoleen väliin kunnes alkaa marjakausi, sitten tulee pieni tauko.

Paimennuksen jälkeen mentiin metsään lenkille ja tässä yhteiskuva pojista metsässä


Ja tässä pieni paimen sammuttaa janoonsa purossa


Tänään oli kiva päivä ja nyt me kaikki kolme ollaan väsyneitä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti