lauantai 31. tammikuuta 2015

Paimennusreeniä ja Nose Workkiä

Eilen aamusella pakkauduttiin autoon ja suunta kohti Someroa. Kaislan piti Woollen kanssa tulla samaan kyytiin mutta alkava kevät on sekottanu neidin pään ja hän oli jossain ihan muualla kuin piti, joten matkasimme sitten Tripin kanssa kaksin.

Reenit pidettiin hallissa, sillä pellolla on niin paljon lunta, että lampaat ja koirat ei sielä pitkään jaksa juosta. Päästiin tekeen meille ihan tarpeellista perusreeniä eli sisäflänkkiä ja poispäin ajoo. En ookkaan ennen tehny sisäflänkki reeniä joten tuli mulle ja toki koiralle tarpeeseen. Ekalla kierroksella Marika autto mua siinä, että kumpaa suuntaa kannattaa ottaa ja tehtiin niin että kun koira oli ohittanu mut noin metrillä se laitettiin maihin ja siitä poispäin ajoon. Aluks mun tarvi auttaa koiraa ja kulkee sen takana, jotta lähti kunnolla ajolle, mutta tässä meillä onkin ollut sellanen pieni klikki mitä on pitäny korjata ja tänään sitä päästiin tekeen. Marika vaan kiristi kriteeriä kunnolla mikä sille kelpaa ja jos ajo ei ollu täysin suoraa niin homma seis ja koira maahan. No toki on hyvä että meille rimaa nostetaankin, kun mäkin pikkuhiljaa alan jotain paimennuksesta ymmärtään. Marika heitti vielä hiukan lisää painetta kehään kun sano että meidän pitäis tavotella kesäkuun paimennuskisoja mitkä pidetään niillä... apuva...mutta ei mikään mahdoton tavote.

Toisella kierroksella jatkettiin samaa hommaa, mutta nyt Marika ei enää auttanu mua vaan mun piti ite lukee lampaita ja tehdä reeni silleen. Tätä tarviin kyllä kans ja eihän sitä muuten opi lampaita lukeen ellei sitä reenaa. Hyvää reeniä saatiin aikaseks vaikka lampaat oli aika tarroja, sillä niillä yks koirakko otti paljon peruskuljetusta niin lampaista tuli varsin ihmisriippuvaisia. Oli hauskaa kun laitoit koiran maahan ja koitit päästä kaarelle omalle paikalle niin lampaat tuli perässä.... sitten oli pakko ottaa koiraa siihen väliin ja vähän pöläyttää välillä lampaita että pääsi karkuun lampailta että sai koiran flänkille.
Kivaa oli meillä molemmilla ja kiitos taas Marikalle reeneistä!

Tänään olin ilmottautunu Koirakoutsille kuunteleen luentoo uudesta lajista joka on rantautunu vuoden alusta suomeen eli Nose Workista. Tää on yllättäen jenkkien kehittämä juttu ja sitä on kehitetty rescuekoirille, että niille saadaan aktivointia aikaseks, samaa koulutusta käytetään kyllä myös esim huumekoirille. Oli varsin mielenkiintosta ja epäillään että syksyllä olis jo ekat kisat tässä lajissa suomessa, jos ne on jossain lähellä niin niitä pitää mennä kattoon jos vaan mahdollista.

Tässä lajissa on kolme hajua mitä koira opetetaan etsimään ja ne oli eucalyptys, laventeli ja laakerinlehti sekä kisoissa voidaan käyttää näiden kombinaatioita. Kisat ei oo mikään helppo nakki sillä sielä on samana päivänä useita neljä eri etsintää eli laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä, joten varsin rankka päivä koiralle. Koiran ilmasutavalla ei ole merkitystä vaan ohjaajan pitää oppia tuntemaan koiransa ja lukemaan siitä että milloin se merkkaa oikean hajun. Kaikki alkaa toki hajuerottelulla ja siinä eteneminen riippuu koirasta. Alokasluokan hajuna on tuo eucalyptys, sitä oli myynnissä tuola tilaisuudessa mutta jäin vielä empimään että ostanko pullon vai en. Mutta sitä onneks saa tosta läheltä kun ottaa Satuun yhteyttä ja luulen että sen pullon käyn hakeen ja alan opettaan tätä hajuerottelua Tripille oli se sen verran mielenkiintosta hommaa. Sitten tarvii vaan käydä ostamassa juomalasit tätä varten, sillä mitä laseja tässä käyttää niin niitä ei sitten käytetä muuten ja koiran nenän olis hyvä mahtua sinne lasiin sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti