tiistai 10. marraskuuta 2015

Tulehdus on poissa

Waudelle tuli outo tulehdus leukaan kun oli 4kk vanha. Keskiviikkona tuolloin oltiin rokotuksilla ja suu oli ihan normaali ja lauantaina kaveri huomas että miten sen toinen puoli naamasta on turvonnu, sitten kun katto suuhun niin oikeella puolen alaleukaa oli kauhee turvotus ikenessä. Pahimmillaan toi patti oli noin 2cm kokonen ja ensin epäiltiin että se johtuu vaihtuvista hampaista, mutta kun tilanne ei parantunut soitin tiistaina omalle lääkärille. Hän kirjotti Waudelle antibiootit ja oletettiin se lähtee sillä.

Viikon päästä lauantaina patti puhkes aamulenkillä ja sitä ruskeetä mätää tuli ihan hirveesti ja paineella toisen suu täyteen... Tän jälkeen tyhjentelin pattia monta kertaa päivässä ja Waude anto tyhjentää sitä tosi hienosti. Mutta kun patti ei torstaina ollu kadonnu antibiooteista huolimatta ja keskiviikko iltana se meni niin kiinni että en saanu sitä enää tyhjennettyä soitin uudelleen meidän lääkärille. Hänellä oli kalenteri täynnä joten jouduin menemään mistä ajan sain ja Reviiri oli tuolloin täynnä ja ainoo paikka mihin päästiin heti samana päivänä oli Univet Nekalassa. Ne kuvas leuan ja hassua kyllä eivät näyttäneet mulle kuvia vaan sanoivat että sielä on jotain niin epämääräistä että eivät uskalla siihen koskee vaan meidän pitää lähtee hammaserikoislääkäriin. Varasivat meille seuraavaks päiväks Anidenttiin Veikkolaan ajan ja sinne sitten kirmattiin.

Anidentissä oli mukava lääkäri joka hoiti Waudee ja he röntgenkuvas leuan uudelleen, kun kuulemma Univetin kuvat oli niin huonolaatuset että niistä ei voinu lausua mitään ja ottivat vielä 3d kuvat. Kuvissa näky jotain niin outoo, että sain epäilyksi että se on joko tulehdus tai syöpä. Pakko sanoo että kyllä romahdutti kun sanotaan 4kk ikäsestä koirasta että sillä saattaa olla leuassa syöpä ja jos on niin se joudutaan leikkaan ja muutenkin voi olla että tuo tulehdus tuhoaa kaksi poskihammasta joten ne ehkä joudutaan poistaan. No tossa kohtaa hampaiden poisto tuntu pieneltä kunhan saisin pitää koiran. Päätyivät ottaan koepaloja suusta ja ne lähetettiin Englantiin patologeille tutkittavaks. Koira sai kipulääkettä leikkauksen takia ja sitten vielä kovemmat antibiootit mitä oli ensin.

Tässä kuvat leuasta:

Alapuolelta

 Ja sivulta

Sivukuvasta näkee että tulehdusmassa peittää kaksi pysyvää poskihammasta joten ei voitu tietää onko niitä edes olemassa.

Englannissa 10 patologia oli tutkinut näytteet ja he eivät ymmärtäneet ollenkaan että mikä tämmönen tulehdus on, sen osasivat heti sanoo että syöpä se ei ole vaan jokin tulehdus joka on joko murtumasta tullut tai sitten sellanen jokin tulehdus mitä Anidentin lääkäri löysi ainoastaan kielessä olleen tutkimuksissa ei koskaan leuassa. Antibioottia jatkettiin ja sovittiin että pitäisi käydä jälkitarkastuksessa mutta mulle ei töiden puolesta sopinu lähtee jälleen Veikkolaan joten hiukan pitkin hampain lääkäri hyväksy että menen Oivaan Unnalle kuvauttaan koiran.

Waude voi kokoajan tosi hyvin, sillä vaikka paise oli suussa tai koepalojen oton jälkeen se on syönyt normaalisti ja ollut muutenkin pirteä.

Ennen jälkitarkkiin menoo irtos isompi maitohammas poskihampaista ja kun mentiin seuraavana päivänä Unnalle kuviin uus hammas oli jo kovaa vauhtia tulossa suuhun!
Unna kuvas Tripin kun se oli 5kk ja suussa oli enää minimaalisen vähän tulehdusta jäljellä! Hän lähetti kuvat Anidenttiin ja soitti sinne ja sopivat että antibiootti jatkuu vielä 2 viikkoa eli kaikkiaan 6 viikkoo tulee kuuria. Sitten vielä kun on 6kk niin pitää vielä kerran kuvata että näkee onko juuret normaalit ja että tulehdus on poissa.
Toisenkin poskihampaan kohdalle nousi uusi hammas ja ne ovat yhtä suuret kuin toisellakin puolella.

Eilen oltiin sitten toisessa jälkitarkissa ja hitsi sitä riemua kun lääkäri totes että juuret on täydelliset ja hampaat täysin symmetriset! Kun oli ottanu verrokki kuvia terveeltä puolelta niin ei kyllä erottanu että kummalla puolen tulehdus on ollut samoin kun ei niistä kuvista missä oli leuka kuvattu alapuolelta niin mitään eroo ei ollu puolissa. Aivan mahtavaa että pieni koira on täysin terve ja tää tulehdus on voitettu!

Pieni koira kuvausten jälkeen

Eikä menny kauaa herätteen jälkeen kun koira oli tolpillaan vaikka kotona vielä nukku jonkin aikaa, mutta nopeesti heräs ja pääsi taas leikkiin kuten pennun kuuluu =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti